Розробка мас для отримання клінкерної кераміки широкої кольорової гами - Федоренко, Олена Юріївна; Рищенко, Михайло Іванович; Присяжна, Лариса Василівна (НТУ "ХПІ", 2016)
В роботі представлені результати досліджень, спрямовані на розробку і оптимізацію складів мас для виготовлення клінкерної керамічної цегли з використанням техногенних матеріалів. Визначено раціональне співвідношення компонентів сировинних сумішей, яке забезпечує формування щільноспеченої структури матеріалів без ознак високотемпературної деформації та отримання високоміцних виробів широкої кольорової гами при температурі 1100 °С.

The paper presents the research results aimed at the development and optimization of the masses for the clinker ceramic brick production. Rational ratio of the components of raw mixtures that ensures the formation hard sintered material structure without signs of high-temperature deformation and get the products with high durability and wide color range at a temperature of 1100 °C.
Development of mass for obtaining of clinker ceramics with wide range of colors
Keywords: матеріали клінкерні; матеріали керамічні; сировина полімінеральна; сировина глиниста; інтенсифікатори спікання; фази кольороутворюючі; водопоглинання; міцність; морозостійкість