Енергощадна технологія клінкерних керамічних виробів дорожнього призначення - Федоренко, Олена Юріївна; Рищенко, Михайло Іванович; Присяжна, Лариса Василівна (Харківський національний університет будівництва та архітектури, 2013)
В статті висвітлені результати розробки сировинних сумішей і технологічних параметрів виробництва клінкерної керамічної цегли. Доведена ефективність використання відходів вуглевидобування для інтенсифікації спікання та фазоутворенняі неспікливих полімінеральних глин. Визначено фазовий склад отриманих матеріалів, який обумовлює високу міцність та марочність мостового клінкеру.
Keywords: термообробка; вуглисті аргіліти; будівельна кераміка; вугільна промисловість; хімічні елементи