Кадрова безпека як економічна категорія в аспекті економічної безпеки підприємства (понятійний апарат та функції) - Гармаш, Сергій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Метою роботи є аналіз робіт фахівців з кадрової безпеки підприємств та практиків, аналіз відкритих джерел інформації з ціллю систематизації інформації щодо визначення такої економічної категорії, як «кадрова безпека підприємства», яка є основою економічної безпеки та одним з вирішальних факторів виживання підприємства в умовах глобалізації світової економіки та динамічної невизначеності факторів зовнішнього середовища. Під час стрімких змін однополярного світу на багатополярний «… життя висуває нові випробування для людини та для цілих країн. Це особливо виразно проявляється при глобальних змінах, які відбуваються у світі. Переділ сфер впливу між світовими лідерами за рахунок інтересів третіх країн став негативним трендом у двадцять першому столітті». «Нові виклики сьогодення передбачають застосування нових підходів у формуванні механізму кадрової безпеки…». 1. Виходячи з визначення поняття «економічна безпека підприємства», кадрову безпеку доцільно розділити за рівнями та функціями, щонайменше, на три частини: 1) підсистема економічної безпеки; 2) самостійна система; 3) забезпечення процесу управління персоналом. Також представляє інтерес групування поняття «кадрова безпека підприємства» з визначенням базисних характеристик. З практичної точки зору представляє інтерес можливість використання службами кадрової безпеки підприємств у своїй роботі накопиченого досвіду найбільших недержавних служб безпеки країни. 2. Оскільки «кадрова безпека була й залишається поняттям складним і багатогранним, тому вітчизняні та зарубіжні автори виокремлюють різні підходи до визначення поняття…». Це вказує на суб’єктивний підхід авторів у визначенні самого поняття «кадрова безпека підприємства» і потребує подальшого моніторингу в умовах динамічної невизначеності мінливих факторів внутрішнього та зовнішнього середовищ.

The purpose of the work is the analysis of the work of personnel security specialists of enterprises and practitioners, the analysis of open sources of information with the aim of systematizing information regarding the definition of such an economic category as "personnel security of the enterprise", which is the basis of economic security and one of the decisive factors for the survival of the enterprise in the conditions of world globalization economy and dynamic uncertainty of environmental factors. During the rapid changes from a unipolar world to a multipolar one, "... life poses new challenges for people and for countries. This is especially evident in the case of global changes taking place in the world. The distribution of spheres of influence between the world leaders at the expense of the interests of third countries has become a negative trend in the twenty-first century". "Today's new challenges require the use of new approaches in the formation of the personnel security mechanism...". 1. Based on the definition of the concept of "economic security of the enterprise", it is advisable to divide personnel security by levels and functions into at least three parts: 1) subsystem of economic security; 2) independent system; 3) ensuring the personnel management process. It is also interesting to group the concept of "personnel security of the enterprise" with the definition of basic characteristics. From a practical point of view, the possibility of using the accumulated experience of the largest non-state security services of the country by the personnel security services of enterprises in their work is of interest. 2. Since "personnel security was and remains a complex and multifaceted concept, domestic and foreign authors single out different approaches to defining the concept. This indicates the subjective approach of the authors in defining the very concept of "personnel security of the enterprise" and requires further monitoring in conditions of dynamic uncertainty of changing factors of internal and external environments.
Personnel security as an economic category in the aspect of economic security of the enterprise (conceptual apparatus and functions)
Keywords: кадрова безпека підприємства; економічна категорія; надприбутки транснаціональних корпорацій; глобалізація світової економіки; багатополярний світ; personnel security of the enterprise; economic category; superprofits of transnational corporations; globalization of the world economy; multipolar world