Використання інструментів штучного інтелекту в професійному спорті: сучасні підходи та перспективи - Бабкова, Надія Вікторівна; Кочуєва, Зоя Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Штучний інтелект кардинально змінює професійний спорт через забезпечення аналітики, профілактики травм, вдосконалення тренувального процесу та взаємодію з фанатами. Системи на кшталт "Hawk-Eye", "InStat" й "Second Spectrum" підвищують точність суддівства, аналіз ігрових стратегій та ефективність командної взаємодії. Алгоритми машинного навчання прогнозують травми з точністю 89%, а різноманітні носимі пристрої допомагають оптимізувати навантаження спортсменів. Штучний інтелект також трансформує скаутинг й фанатський досвід через VR/AR та персоналізований контент. Водночас занепокоєння викликають проблеми, що пов’язані з етичними ризиками та необхідністю дотримання регуляторних норм. Баланс між технологіями та гуманним підходом визначатиме майбутнє штучного інтелекту в спорті.
Keywords: штучний інтелект; професійний спорт; аналіз даних; використання інструментів; сучасні підходи; перспективи; персоналізація контенту; профілактика травм