Psychophysiological component of road safety - Stepanov, Oleksiy; Venger, Albina (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
The article studies the psychophysiological features of drivers and their impact on road safety. The levels of psychophysiological “danger” and psychological characteristics of drivers are studied based on the analysis of their professional activity. The individual psychological features of drivers caused by disorders of mental regulation of their behavior are determined. The authors propose to improve the system of psychological training of drivers, taking into account the factors of “dangerous driving”.

У статті висвітлюються психофізіологічні особливості водіїв та їх вплив на безпеку дорожнього руху. Рівні психофізіологічної “небезпеки” та психологічні характеристики водіїв вивчаються на основі аналізу їх професійної діяльності. Визначені індивідуально-психологічні особливості водіїв, виразних порушень психічної регуляції свого походження. Автори пропонують удосконалити систему психологічної підготовки водіїв з навчальними факторами “небезпечного водіння”.
Психофізіологічна складова безпеки дорожнього руху
Keywords: psychophysiology; driver; vehicles; traffic safety; піхофізіологія; водій; транспортні засоби; безпека руху транспорту