Визначення стратегії управління взаємовідносинами з клієнтами енергопостачальних підприємств - Омеляненко, Тетяна Володимирівна (НТУ "ХПІ", 2013)
The paper is about determination of term “client relationships strategy of energy distribution enterprises”. It is specified the term “relationships management”, it is justified strategy level of client relationship management in energy distribution enterprises.

Стаття торкається дискусійної проблематики визначення поняття «стратегія управління взаємовідносинами з клієнтами енергопостачальних підприємств». Уточнено поняття «управління взаємовідносинами», обґрунтований стратегічний рівень управління взаємовідносинами з клієнтами енергопостачальних підприємств.
Keywords: ринок електроенергії; двосторонні договори; обласні енергопостачальні підприємства; електроенергетика України; поглиблення реформ енергоринку