Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни "Конструювання сучасних мехатронних систем" - Гайдамака, Анатолій Володимирович; Бородін, Дмитро Юрійович; Клітной, Віктор Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Основною метою дисципліни «Конструювання сучасних мехатронних систем» є вивчення методів розробки нових функціональних вузлів, блоків, модулів, що реалізують рухові функції, які використовуються як основа рухливих інтелектуальних машин і систем. У зв'язку з цим задачі дисципліни розглядають технологічні процеси проєктування та випуску систем і машин, здатних реалізувати необхідний руховий функціонал. Отже, коло проблем дисципліни «Конструювання сучасних мехатронних систем» полягає в засадах створення, експлуатації автоматизованих систем з комп’ютерним керуванням рухом. Подібні автоматизовані системи базуються на задачах механіки, електроніки та мікропроцесорної техніки, інформатики й комп’ютерного керування рухом машин, агрегатів, тобто мають синергетичний характер інтеграції складових елементів в мехатронних об'єктах. При цьому окремі складові такої системи об'єднуються таким чином, що утворена система має якісно нові властивості. Складовими мехатронних систем і приводів є мехатронні модулі. Мехатронні модулі є важливим елементом сучасних автоматизованих систем і технологій, що поєднують механічні, електронні та інформаційні компоненти в єдину систему для досягнення високої ефективності та точності виконання завдань. Ці модулі використовуються в широкому спектрі галузей, включаючи промисловість, медицину, транспорт, робототехніку та багато інших, забезпечуючи автоматизацію складних процесів та підвищення продуктивності. Мехатронні модулі можуть мати різні конструкції та функціональні можливості, залежно від їх призначення та вимог до продуктивності. Вони можуть включати такі елементи, як приводи, датчики, контролери, перетворювачі та інші електронні компоненти, що дозволяють здійснювати точне керування механічними рухами та взаємодією з оточуючим середовищем. Класифікація мехатронних модулів базується на різних аспектах, таких як типи використовуваних механізмів, принципи роботи та специфіка застосування. У даному контексті важливим аспектом є розуміння типів конструкцій мехатронних модулів, що дозволяє розробникам вибирати оптимальні рішення для конкретних задач. Це включає мотор-редуктори, роботизовані пристрої, інтелектуальні системи керування та інші види мехатронних пристроїв, що знаходять застосування в автоматизованих лініях, роботах, медичних апаратах і багатьох інших технічних рішеннях. Розвиток таких модулів відкриває нові горизонти для технологічного прогресу і дозволяє створювати більш складні і функціональні автоматизовані системи. В цих методичних вказівках подано теми лекційних занять, тематика індивідуальних розрахункових завдань, приклад виконання розрахункового завдання, список літератури.
Keywords: методичні вказівки; розвиток мехатроніки; приводи машин; системи керування; інформаційні пристрої; конструювання технічних систем