Основні аспекти імплементації закону про управління відходами до європейського законодавства - Брусенцева, Тетяна Володимирівна; Корольова, Наталiя Сергіївна; Німець, Наталя Миколаївна; Цапко, Наталія Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У матеріалах статті розглянуті основні аспекти імплементації прийнятого 9 липня 2023 року Закону України «Про управління відходами», який запускає реформу управління відходами та наближає українське законодавство до законодавства ЄС. Наведено перелік ключових новацій цього закону. Проаналізовано впровадження та застосування прийнятих цим законом переліку відходів (List of Waste) і Порядку класифікації відходів. Наведено перелік нормативно-правових актів, спрямованих на реалізацію положень рамкового Закону «Про управління відходами». У статті наведені приклади ієрархії структури світових сміттєвих відходів та класифікації-ідентифікації поводження з відходами у деяких країнах світу та Україні. Закон України «Про управління відходами» наближає наше законодавство до законодавства ЄС, а також запускає реформу управління відходами. Рамковий закон «Про управління відходами» імплементує в наше законодавство базові принципи управління відходами в контексті євроінтеграційного руху України, але не може вирішити всіх нагальних питань одночасно.

The article discusses the main aspects of the implementation of the Law of Ukraine «On Waste Management» adopted on July 9, 2023, which launches waste management reform and approximates Ukrainian legislation to EU legislation. A list of key innovations of this law is provided. The introduction and application of the List of Waste and the Procedure for Waste classification adopted by this law are analyzed. A list of normative legal acts aimed at implementing the provisions of the framework Law «On Waste Management» is provided. The article provides examples of the hierarchy of the structure of global waste and the classification-identification of waste management in some countries of the world and Ukraine. The Law of Ukraine "On Waste Management" brings our legislation closer to the EU legislation, and also initiates the reform of waste management. The Framework Law "On Waste Management" implements the basic principles of waste management into our legislation in the context of the European integration movement of Ukraine, but it cannot solve all urgent issues at the same time.
Main aspects of the implementation of the law on waste management in European legislation
Keywords: Закон України "Про управління відходами"; Європейське законодавство; перелік відходів; класифікації відходів; управління відходами; нормативно-правові акти; Law of Ukraine "On Waste Management"; European legislation; list of waste; classification of waste; waste management plans