Маркетинг вражень: новий підхід в туристичному бізнесі - Матросова, Вікторія Олександрівна; Перерва, Петро Григорович; Волченко, Анна Сергіївна (Запорізький національний університет, 2020)
Доведено, що маркетинг вражень в туризмі – це система постійного узгодження послуг, що надаються з послугами, які користуються попитом в даний момент на ринку і які туристичне агентство може надати клієнтам з вигодою для себе, при цьому зробити це потрібно краще своїх конкурентів.
Keywords: туризм; гостинність; задоволеність клієнта; креативність