Розробка проектів, планів та програм розвитку соціально-економічних систем - Кононенко, Ігор Володимирович; Ємельянова, Олена Володимирівна; Чайкова, Олена Ігорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2012)
Розглянуто моделі та методи розробки проектів, планів, програм розвитку соціально-економічних систем. Описано функціональну структуру автоматизованої системи управління розвитком виробничо-економічних систем. Приділено увагу прогнозному забезпеченню. Розглянуто закони та закономірності розвитку техніки. Висвітлено питання формування планів розвитку виробничо-економічних систем, оптимізації типорозмірних рядів продукції, аналізу її конкурентоспроможності, оптимізації планів розвитку об’єктів, що подані алгоритмічними моделями, оптимізації змісту проектів. Описано методики формування програм розвитку територій. Велику увагу приділено розгляду процесів розробки стратегічних планів і проектів на конкретних прикладах. Навчальний посібник призначено для студентів, аспірантів, фахівців, які вивчають методологію розробки проектів, планів, програм розвитку соціально-економічних систем масштабу підприємства, галузі, території.
Keywords: навчальний посібник; економічна діяльність; управління; закономірності розвитку техніки; критерії розвитку; конкурентоспроможність; метод аналізу ієрархій; інформаційні технології; визначення планування; стратегічний аналіз