Реінжиніринг бізнес-процесів у конструкторській діяльності сучасних машинобудівних підприємств - Мехович, Сергій Анатолійович; Тюфанов, Георгій Леонідович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Науково-технічний прогрес, глобалізація і ринкова конкуренція поставили виробників перед фактом значного скорочення життєвого циклу готових виробів. Сучасний етап розвитку машинобудування характеризується широким впровадженням новітніх досягнень науки і техніки, що забезпечує підвищення ефективності виробництва за рахунок скорочення довжини процесу проектування і впровадження нових,сучасних видів машин, обладнання, матеріалів,тощо. З’явились гнучкі виробничі системи, роботи, оброблювальні центри, які значно скоротили виробничий цикл і в цих умовах сформувались нові вимоги до конструкторської діяльності. У зв'язку зі стрімким розвитком комп'ютерних технологій сьогодні практично не залишилося інжинірингової діяльності, яка так чи інакше не була б оснащена інструментами комп'ютерного моделювання та проектування. Реінжиніринг - радикальніший захід, який передбачає глобальну перебудову бізнес-процесів, тому під час реінжинірингу діяльність компанії може бути змінена докорінно. На сьогодні можна зустріти декілька розумінь процесного підходу до управління. Серед них можна виділити розуміння, яке базується на системному розгляді діяльності підприємства як сукупності процесів та розробки системи управління процесами. Це розуміння процесного підходу ґрунтується на визначенні процесного та системного підходу стосовно підприємства, визначенні бізнес-процесу підприємства та системи взаємопов’язаних процесів, а також на розумінні кроків, необхідних для впровадження процесного підходу. Такий підхід є основоположним і визначальним моментом підвищення ефективності управління є управління виробництвом в напрямку його вдосконалення. Розглянуто особливості конструкторської діяльності та основні підходи до її реінжинірингу.

Scientific and technical progress, globalization and market competition have faced manufacturers with the fact of a significant reduction in the life cycle of finished products. The modern stage of the development of mechanical engineering is characterized by the wide implementation of the latest achievements of science and technology, which ensures an increase in production efficiency due to the reduction of the length of the design process and the introduction of new, modern types of machines, equipment, materials, etc. Flexible production systems, robots, processing centers appeared, which significantly shortened the production cycle, and in these conditions, new requirements for design activities were formed. In connection with the rapid development of computer technologies, today there is practically no engineering activity that is not equipped with computer modeling and design tools in one way or another. Reengineering is a more radical measure that involves a global restructuring of business processes, therefore, during reengineering, the company's activities can be fundamentally changed. Today, you can find several understandings of the process approach to management. Among them, it is possible to single out an understanding that is based on a systematic consideration of the company's activity as a set of processes and the development of a process management system. This understanding of the process approach is based on the definition of the process and systems approach to the enterprise, the definition of the business process of the enterprise and the system of interrelated processes, as well as the understanding of the steps necessary to implement the process approach. Such an approach is the fundamental and determining point of increasing the efficiency of management, which is the management of production in the direction of its improvement. The peculiarities of design activity and the main approaches to its reengineering are considered.
Re-engineering of business processes in the design activities of modern machine-building enterprises
Keywords: реінжиніринг; бізнес-процеси; конструювання; ефективність; головний конструктор; функції; reengineering; business processes; design; efficiency; chief designer; functions