Determining the object structure of ecological and economic research and knowledge base for decision support - Kozulia, Tatyana Vladimirovna; Kozulia, Mariia Mykhailovna (Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут", 2017)
The mathematical model of natural-technogenic objects is substantiated in the article. Natural-technogenic object of research is de ned in form of a system model, which includes the economic, ecological and social components and processes system occurring in the selected systems and in their interaction. Basis for introduction systematic analysis methods for consistent problematic environmental safety tasks solution under conditions of uncertainty has been formed. The complex methods system includes entropy theory provisions on the objects state evaluation, the comparator identi cation method, substantively substantiated for solving complex environment quality assessment problems. An example of ecological state technogenically loaded landscape-geochemical complexes on the proposed methodological support studied in the work.

У статті обґрунтовано математичну модель природно-техногенних об'єктів. Природно-техногенний об'єкт дослідження визначається у вигляді системної моделі, що включає економічні, екологічні та соціальні компоненти та систему процесів, що відбуваються у вибраних системах та їх взаємодії. Сформовано основу для впровадження методів систематичного аналізу для послідовного вирішення проблемних завдань екологічної безпеки в умовах невизначеності. Система складних методів включає положення теорії ентропії щодо оцінки стану об'єктів, метод ідентифікації порівняння, суттєво обґрунтований для вирішення складних проблем оцінки якості навколишнього середовища. Приклад екологічного стану техногенно навантажених ландшафтно-геохімічних комплексів на пропонованому методологічному забезпеченні вивчений у роботі.
Визначення структури об'єкта еколого-економічних досліджень та бази знань для підтримки рішень
Keywords: a complex object structures; problem tasks; nature-society; natural aspect; складні об'єктні структури; проблемні завдання; природа-суспільство; екологічний аспект