Повышение эффективности процесса экстракци в колонных аппаратах - Сулима, А. Н.; Сущенко, И. А.; Бакшеева, Л. И.; Шепотько, И. П.; Молодцова, Л. С.; Васюк, М. Ю. (НТУ "ХПИ", 2008)
У статті наведені результати аналізу роботи промислових екстракційних апаратів з насипною насадкою, виявлені недоліки їх конструкції, що заважають підвищенню продуктивності та ефективності роботи. Результати використані для розробки оптимальної конструкції контактних пристроїв екстракційних апаратів (контакторів) для очищення рідких вуглеводнів від сірководню розчином моноетаноламіну. Переваги конструкції підтверджені промисловим впровадженням.

In article the results of the analysis of job industrial extractors with bulk packing are given, the lacks of their design are revealed which prevent increase of productivity and overall performance. The results are used for development of an optimum design of extractors (contactors) for clearing liquid hydrocarbons from sulphide hydrogen by a solution of monoethanolamine. The advantages of a design are confirmed by industrial introduction.
Keywords: сероводород; очистка; керамические кольца Рашига; массообмен