Оцінка вразливості системного програмного забезпечення - Халіфе, Кассем; Криховецький, Г. Я.; Кучук, Георгій Анатолійович (Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, 2017)
У статті запропонована методика оцінки вразливості системного програмного забезпечення. Теоретична частина методики базується на методі динаміки середніх. Відмінною особливістю розробленої методики є врахування можливості масштабування процесу розробки програмного забезпечення шляхом впровадження фахівців з безпеки (PersonNon, SecDev) без суттєвої зміни ефективності розробки. На прикладі стратегії, прийнятої при імітаційному моделюванні, проведено дослідження і доведена доцільність використання додаткових фахівців з безпеки.

В статье предложена методика оценки уязвимости системного программного обеспечения. Теоретическая часть методики базируется на методе динамики средних. Отличительной особенностью разработанной методики является учет возможности масштабирования процесса разработки программного обеспечения путем внедрения специалистов по безопасности (PersonNon, SecDev) без существенного изменения эффективности разработки. На примере стратегии, принятой при имитационном моделировании, проведено исследование и доказана целесообразность использования дополнительных специалистов по безопасности.

The article suggests a methodology for assessing the vulnerability of system software. The theoretical part of the methodology is based on the method of the dynamics of averages. A distinctive feature of the developed methodology is the possibility of scaling the software development process by implementing security experts (PersonNon, SecDev) without significantly changing the development efficiency. On the example of the strategy adopted in the simulation simulation, a study was conducted and the expediency of using additional security specialists was proved.
Оценка уязвимости системного программного обеспечения
Evaluation of Vulnerability of System Software
Keywords: системне програмне забезпечення; безпека; вразливість; кібербезпека; системное программное обеспечение; безопасность; уязвимость; кибербезопасность; system software; security; vulnerability; cybersecurit