Горбунов, Николай ПетровичЯценко, Ольга Николаевна2017-09-132017-09-132017Горбунов Н. П. Качество и безопасность продуктов питания – основа экспортного потенциала Украины / Н. П. Горбунов, О. Н. Яценко // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Сер. : Економічні науки. – Харків : НТУ "ХПІ", 2017. – № 24 (1246). – С. 149-152.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/31202Сегодня украинский агропромышленный сектор и пищевая промышленность получили уникальную возможность масштабного выхода на европейский рынок. Однако в данном направлении существует много препятствий и ограничений, связанных, прежде всего, с европейской нормативной базой, качеством и безопасностью продукции АПК.Today Ukrainian agricultural sector and food industry got a unique opportunity for large-scale access to the European market. However, in this direction there are many obstacles and limitations, primarily with the European regulatory framework, the quality and safety of agricultural products. The main purpose of the economic development of any state is to ensure a decent standard of living and high level of prosperity of the nation. A significant place in the solution of this problem takes the safety and quality of food products that determine the health of the population.ruпродовольственная безопасностьпродукция сельского хозяйстваэкспортагропромышленный комплексfood safetyexportqualityfood safetyproduction agricultureagro-industrial complexКачество и безопасность продуктов питания – основа экспортного потенциала УкраиныQuality and food safety is the basis of the export potential of UkraineArticle