Комплексні системи викладання дисципліни основи проектування обладнання хімічних виробництв як співпраця асоціацій EFCE та CFE-UA - Бухкало, Світлана Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У матеріалах статті розглянуті можливості для визначення цілей навчання студентів ВНЗ з метою подальшої розробки складових комплексних проектів. При написанні cтатті використано досвід викладання дисципліни «Основи проектування обладнання хімічних виробництв» в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на кафедрі інтегрованих технологій, процесів і апаратів у 2022 р. Комплексні системи визначення складових дисципліни зумовили компетентності та якість матеріалу, а питання, що розглядаються пропущені через призму власного творчого сприйняття, що робить матеріал особливо цінним. Розробки проведені з застосуванням сучасних високоефективних науково-обґрунтованих процесів та апаратів хімічних та харчових виробництв, наприклад, від різновидів аналізу класифікації-ідентифікації, загальних понять та вимог проектування різновидів обладнання хімічних виробництв до вибору алгоритмів розрахунків на різних стадіях проектування, виготовлення та експлуатації. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень навчання, які засновані на експериментальних даних розробки механізмів ідентифікації-класифікації процесів і їх наукового обґрунтування у вигляді об'єктів інтелектуальної власності.

The materials of the article consider the possibilities for determining the educational goals of university students in order to further develop the components of complex projects. When writing the article, the experience of teaching the discipline "Fundamentals of chemical production equipment design" at the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" at the Department of Integrated Technologies, Processes and Devices in 2022 was used. Complex systems for determining the components of the discipline determined the competence and quality of the material, and the question that viewed through the prism of one's own creative perception, which makes the material especially valuable. Developments are carried out using modern, highly effective scientifically based processes and devices of chemical and food industries, for example, from types of classification-identification analysis, general concepts and design requirements of types of equipment of chemical industries to the selection of calculation algorithms at various stages of design, manufacture and operation. Examples and some features of possible training solutions are presented, which are based on experimental data of the development of process identificationclassification mechanisms and their scientific justification in the form of intellectual property objects.
Complex systems of teaching the discipline fundamentals of chemical industry equipment design as a collaboration of EFCE and CFE-UA associations
Keywords: основи проектування; моделі програмування хімічного виробництва; комплексні інноваційні проекти; науково обґрунтовані методи навчання студентів; basics of design; chemical production and equipment; complex innovative projects; scientifically based methods of teaching students