Застосування цифрових технологій для забезпечення стійкого та інклюзивного розвитку підриємств торгівлі - Шапран, Євген Миколайович; Замула, Олена Василівна; Замула, Олексій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стрімке зростання населення нашої планети, економічна рецесія та вкрай нестабільна економічна та політична ситуація в усіх країнах та частинах сучасного світу посилюють тиск на екологію та соціум. Ситуація є критичною, але вона не є безнадійною. Кожна особа, організація чи громада, як і дотепер, може взяти на себе відповідальність за досягнення окремих цілей сталого розвитку, застосовуючи стійкі та інклюзивні практики, які в подальшому здатні генерувати довгострокове багатство та добробут всіх верств населення, усунення проблеми відходів, збереження довкілля та створення робочих місць. У статті розкривається проблема інклюзивного розвитку в умовах воєнного часу, яке має на меті розвиток кожної людини, підвищення її добробуту, а також зниження рівня бідності та суспільної нерівності. Ця концепція, перш за все, направлена на забезпечення рівних прав і можливостей для абсолютно всіх членів суспільства, зокрема, людей, які частково чи повністю втратили працездатність. Тому важливо проаналізувати існуючі новітні цифрові технології, які б могли забезпечити стійкість та інклюзивність бізнес процесів підприємств торгівлі. Визначено, що з метою забезпечення довготривалого успіху та реалізації цілей стійкого розвитку підприємства торгівлі повинні застосовувати новітні цифрові технології, зокрема штучний інтелект (ШІ), блокчейн, Інтернет речей (IoT) та розробки у сфері відновлюваної енергетики, активно сприяти впровадженню прийняття управлінських рішень на основі даних, ефективному управлінню ресурсами та підвищенню прозорості в ланцюгах постачання. Впровадження стійких практик дозволяє знизити витрати та підвищити ефективність використання ресурсів підприємств торгівлі і, водночас, створює умови для підвищення лояльності до бренду та збільшення кількості клієнтів. Цифрові технології також відіграють дедалі важливішу роль у сприянні інклюзивності, особливо в умовах викликів воєнного часу та необхідності економічного відновлення. Надання людям з інвалідністю та всім постраждалим внаслідок воєнних дій незалежності через цифрову доступність та освіту, рівності можливостей працевлаштування поза залежністю від соціального забезпечення матиме вирішальне значення для майбутнього України.

The rapid growth of the global population, economic recession, and the highly unstable economic and political situation across many regions of the modern world are intensifying pressure on the environment and society. Although the situation is critical, it is not hopeless. Individuals, organizations, and communities can continue to take responsibility for achieving specific Sustainable Development Goals by applying sustainable and inclusive practices that can generate long-term wealth and well-being for all population groups, reduce waste, preserve the environment, and create jobs. The article examines the issue of inclusive development during wartime, which aims to enhance individual well being, reduce poverty, and decrease social inequality. This concept is primarily focused on ensuring equal rights and opportunities for all members of society, including people who have partially or completely lost their ability to work. Therefore, it is important to analyze modern digital technologies capable of supporting the sustainability and inclusiveness of business processes in trading enterprises. The study identifies that, to ensure long-term success and achieve sustainable development goals, trading enterprises should implement advanced digital technologies—such as artificial intelligence (AI), blockchain, the Internet of Things (IoT), and renewable energy innovations—while actively promoting data-driven decision-making, efficient resource management, and transparency in supply chains. The integration of sustainable practices makes it possible to reduce costs, improve resource efficiency, and simultaneously strengthen brand loyalty and expand the customer base. Digital technologies also play an increasingly important role in fostering inclusivity, particularly under wartime challenges and the need for economic recovery. Providing people with disabilities and those affected by military actions with independence through digital accessibility, education, and equal employment opportunities—regardless of social protection status—will be crucial for Ukraine’s future.
Application of digital technologies to ensure sustainable and inclusive development of trading enterprises
Keywords: стійкий розвиток підприємств торгівлі; інклюзивний розвиток; ресурси; цифрові технології; штучний інтелект; блокчейн; інтернет речей; ланцюг постачань; конкурентоспроможність; sustainable development of trading enterprises; inclusive development; resources; digital technologies; artificial intelligence; blockchain; Internet of Things; supply chain; competitiveness