The essence of the process of vibrational finishing and cleaning, its technological capabilities and ways to increase efficiency - Mitsyk, Аndrii; Fedorovich, Vladimir; Kozakova, Natalia (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
The main provisions of the classification of the vibration processing process depending on the characteristics and composition of the processing medium are given. It is established that vibration processing is a mechanochemical removal of metal particles and its oxides, and plastic deformation of the microroughness of the surface of the part. It was found that vibration processing is related to mechanical dynamic processes, when using chemically active solutions it is related to mechanochemical processes, according to technological purpose to dimensionless processes, according to the type of tool – to processing with free abrasives. It was determined that vibration processing is characterized by the dynamic mechanochemical effect of abrasive medium granules on the treated surface and the acoustic effect of shock waves. It has been established that the features of mechanical and physicochemical phenomena of vibration processing differ in the physical properties of the granules of the medium, the characteristics of the material of the processed parts, the dynamic nature of the process, the composition and properties of the chemically active solution. A classification of defects in the formation of parts, controlled parameters and vibration processing operations is given.

Наведено основні положення класифікації процесу вібраційної обробки залежно від характеристик та складу обробного середовища. Встановлено, що вібраційна обробка є механохімічним зніманням частинок металу та його оксидів, та пластичним деформуванням мікронерівностей поверхні деталі. Виявлено, що вібраційна обробка відноситься до механічних динамічних процесів, при використанні хімічно-активних розчинів її відносять до механохімічних процесів, за технологічним призначенням до безрозмірних процесів, за видом інструменту до обробки вільними абразивами. Визначено, що вібраційна обробка характеризується динамічною механохімічною дією гранул абразивного середовища на оброблювану поверхню та акустичним впливом ударних хвиль. Встановлено, що особливості механічних та фізико-хімічних явищ вібраційної обробки відрізняються фізичними властивостями гранул середовища, характеристикою матеріалу оброблюваних деталей, динамічним характером процесу, складом та властивостями хімічно-активного розчину. Дана класифікація дефектів формоутворення деталі, контрольованих параметрів та операцій вібраційної обробки. Представлені технологічні можливості процесу обробки, це мікрорізання та поверхневе пластичне деформування, вплив змінних прискорень та безперервне нанесення мікроударів по оброблюваній поверхні, що забезпечує динамічний характер процесу та створює умови зміцнювальної та стабілізаційної обробки.
Сутність процесу вібраційної оздоблювально-зачищувальної обробки, її технологічні можливості та шляхи підвищення ефективності
Keywords: vibration finishing and cleaning; process classification; workpieces; classification of shaping defects; combination of technical solutions; process varieties; вібраційна оздоблювально-зачищувальна обробка; класифікація процесу; оброблювані деталі; класифікація дефектів формоутворення; комбінування технічних рішень; область використання процесу