Критеріальні підходи до оцінювання безпекової діяльності нафтогазової галузі - Щуров, Ігор Вячеславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Актуалізовано сучасну концепцію безпекової діяльності економічних систем, яка полягає у формуванні безпекової стратегії суб’єкта господарювання, яка б не порушила ті безпекові параметри, що диктує зовнішнє середовище. Підкреслено, що рівень захищеності енергопостачання держави характеризується певною вразливістю до загроз і доведено, що стійкість загрозам притаманна підприємствам, так як можливість виконувати свої функції з енергозабезпечення для інших підприємств формує явище забезпечення енергетичної безпеки залежних суб’єктів господарювання. В процесі дослідження запропоновано використовувати такі безпекові параметри як економічний, енергетичний, екологічний та інформаційний і здійснено обґрунтування їх вибору та критеріїв їх оцінювання. Для кожного із виокремлених безпекових параметрів визначено ключові загрози з урахуванням галузевої специфіки. Безпеку підприємства розглянуто в контексті виокремлених параметрів. Відображено взаємодію безпеки суб’єкта господарювання та державної безпеки. Узагальнено основні заходи та напрями, які дозволять забезпечити ключові параметри безпечної діяльності нафтогазової галузі. Запропоновано на основі отриманих теоретичних напрацювань сформувати методику оцінювання рівня безпеки підприємств нафтогазової галузі.

The modern concept of economic systems security activity has been updated, which consists in the formation of a business entity security strategy that would not violate the security parameters dictated by the external environment. It is emphasized that the level of the state's energy supply security is characterized by a certain vulnerability to threats, and it is proved that the resistance to threats is inherent in enterprises, since the ability to perform their functions of energy supply for other enterprises forms the phenomenon of ensuring the energy security of dependent economic entities. In the process of research, it is proposed to use such security parameters as economic, energy, ecological and informational, and the justification of their choice and their evaluation criteria is carried out. For each of the selected security parameters, key threats are defined taking into account the specifics of the industry. Enterprise security is considered in the context of selected parameters. The interaction of the security of the business entity and state security is reflected. The main measures and directions that will enable the key parameters of security operation in the oil and gas industry are summarized. It is proposed to form a methodology for assessing the level of security of oil and gas enterprises based on the obtained theoretical studies.
Criterial approaches to the oil and gas industry security activities assessment
Keywords: безпека енергетична; безпека економічна; безпека екологічна; безпека інформаційна; безпекові параметри; концепція безпекової діяльності; security energy; security economic; security environmental; security informational; security parameters; security activity concept