Збиковський, Євген ІвановичШвець, Ірина Борисівна2023-05-162023-05-162023Збиковський Є. І. Дослідження впливу зовнішніх факторів на вміст заліза в промислових і водопровідній водах / Є. І. Збиковський, І. Б. Швець // Сучасні технології переробки пальних копалин : тези доп. 6-ї Міжнар. наук.-техн. конф., 11-12 квітня 2023 р. / Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т", Укр. держ. н.-д. вуглехім. ін-т (УХІН) / оргком.: Д. В. Мірошниченко [та ін.]. – Харків : НТУ "ХПІ", 2023. – С. 41-45.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/65144Розглянуто основні причини виникнення виділень коксу при його завантаженні в камеру установки сухого гасіння коксу (СУГК). Формування розподілу частинок коксу різного розміру по висоті та перерізу камери гасіння починається вже при вивантаженні коксу в форкамеру ДКВ і визначається процесами сегрегації. У камері гасіння утворюються зони з коксом різного фракційного складу і з різним гідравлічним опором, що в кінцевому результаті призводить до різної кінцевої температури гасіння коксу і, як правило, до необхідності збільшення витрати теплоносій. Показано, що сегрегація коксу вже утворюється, коли він вивантажується з камери коксування в коксоносій, а потім передається в передкамеру DCQU. Методи придушення сегрегації коксу, що відбувається в коксоносії при завантаженні у форкамеру, перевірені на масштабній моделі DCQU.The work is devoted to solving the actual problem of determining the mass concentration of total iron in water and establishing the factors that affect the properties of water. Mass concentrations of total iron with orthophenanthroline were determined by the photometric method at room temperature over time. It was established that after one and a half to two hours, the iron content decreases by approximately 0.05 mg/dm³ and stabilizes in the following time.ukмасова концентрація загального залізаортофенантролінфотометричний методmass concentration of total ironorthophenanthrolinephotometric methodДослідження впливу зовнішніх факторів на вміст заліза в промислових і водопровідній водахResearch of the influence of external factors on the iron content in industrial and tap waterArticle