Наноструктурные материалы и нанотехнологии в атомной технике - Азаренков, Н. А.; Береснев, В. Н.; Воеводин, В. Н.; Кириченко, В. Г.; Ковтун, Г. П.; Литовченко, С. В.; Чишкала, В. А. (НТУ "ХПИ", 2010)
Представлені результати дослідження, розробки та використання наноматеріалів в ядерний енергетиці та техніці. Наведено основні властивості наноструктурних матеріалів. Розглянуто перспективи створення наноструктурних матеріалів і покриттів конструкційних елементів АЕС з покращеними механічними властивостями (твердість та міцність), підвищеними корозійною та радіаційною стійкістю. Сформульовано основні проблеми, що виникають при розробці дисперсійно-зміцнених оксидами сталей, створенні на металічній чи керамічній основі поруватих і каркасних структур, фільтрів та мембран, розробці наноструктурних надпровідників, створенні нанокомпозитних покриттів та магнітних матеріалів.

The review of results of the investigations, researchers and using of nanomaterials in nuclear energetic and engineering are presented. The basic properties of nanostructure materials are adduced. The perspectives of creating of nanostructure materials and coating for constructive elements AES with increasing hardness and strength, increasing corrosion and radiation stability are considered. The principal problems which arise under elaboration of strengthening oxide disperse steels and porous ceramics, frames, filters and membranes, elaboration of nanostructure superconductors and magnetic nanocomposites, nanocomposite coatings are considered.
Keywords: ядерная энергетика; ядерная промышленность; уран-плутониевое оксидное топливо; дисперсно-упрочненные оксиды; АЭС; ДУО-стали