Штучний інтелект. Нейромережева обробка інформації : архітектури, навчання, застосування - Руденко, Олег Григорійович; Безсонов, Олександр Олександрович; Євсеєв, Сергій Петрович; Ахієзер, Олена Борисівна; Зайцев, Юрій Іванович (Видавництво ПП "Новий Світ – 2000", 2025)
У другій частині посібника викладено основні принципи побудови та застосування сучасних штучних нейронних мереж (ШНМ), які дозволяють усунути недоліки традиційних методів синтезу та функціонування ШНМ – еволюційних ШНМ, когнітрона та неокогнітрона, що стали основою для створення та розвитку згорткових ШНМ, та самі згорткові мережі, які є ключовою технологію Deep Learning. Завершується друга частина описом лабораторних робіт з курсу Нейромережева обробка інформації, які призвані затвердити отримані теоретичні знання. Для студентів і магістрантів комп’ютерних спеціальностей вищих навчальних закладів, докторантів і науково-технічних співробітників, які займаються створенням сучасних способів обробки інформації.
Keywords: навчальний посібник; штучний інтелект; нейромережі; інформація; нейромережева обробка інформації; властивості нейромереж