Дослідження впливу підготовки ядра соняшнику до екстракції на якість харчового шроту - Литвиненко, Олена Анатоліївна; Котлевська, А. А.; Конєв, М. Д.; Гладкий, Федір Федорович (НТУ "ХПІ", 2009)
В статті за допомогою статистичних методів планування експерименту з’ясовані умови підготовки ядра соняшнику (вологість, тривалість і температура плющення) до прямої екстракції. Показано, що для переробки безлушпинного ядра соняшнику як джерела не тільки олії, а і білкових продуктів достатнє плющення безлушпинного ядра з вологістю 1,5…3,0 % у продовж 1 хв. при температурі 70 °С.

In the article the preparation conditions of sunflower kernel (water content, duration and temperature of bumping) for direct extraction by the instrumentality of statistical technology planning an experiment are as certained. It is shown that bumping of cover-free sunflower seeds water-contented 1,5…3 % in the pending of 1 minute at the temperature 70 °С above zero will be sufficient for processing of cover-free sunflower seeds in the capacity of source of oil as well as protein products.
Keywords: зона раціональних значень; температура; ядра соняшнику; білкові продукти; вологість; пресуваня