Визначення терміну "куркуль" в історіографії Громадянської війни 1918-1921 р.р. в Україні - Мотенко, Ярослав Володимирович (Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди, 2002)
У роботі розглядається проблема визначення терміну "куркуль" у історіографії періоду 1918-1921 р.р. в Україні. До початку 1960-х р.р. господарча діяльність "куркуля" і його участь у громадянській війні в працях радянських істориків мала виключно негативну оцінку. Проте з поступовою деідеологізацією української історичної науки відбувається зміна поглядів вітчизняних дослідників на роль "куркуля" в аграрній історії країни і їх зближення з поглядами закордонних колег на дану проблему.
Keywords: історіографія громадянської війни; куркуль; селянський рух; Українська революція 1917-1921; Громадянська війна; революція 1917-1921 р.р.