Статистика II - Аксьонова, Ірина Вікторівна; Сєрова, Ірина Анатоліївна (Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, 2022)
Зростаючий інтерес до статистики в країні викликаний сучасним розвитком економіки, глобалізаційних процесів, розвитком різноманітних форм господарювання, здійсненням економічних реформ. Перед статистикою поставлені важливі завдання щодо подальшого вдосконалення системи статистичних показників, прийомів і методів збирання, обробки та аналізу масових статистичних даних, забезпечення усіх рівнів управління економікою вичерпною, вірогідною і точною інформацією. Статистика здійснює збирання, обробку та аналіз даних, які характеризують всі сторони життя та діяльності населення, виявляє взаємозв’язки різних сторін в економіці, вивчає динаміку її розвитку та прийняття ефективних управлінських рішень на мікро-, мезо-та макроекономічних рівнях. Об’єктом навчальної дисципліни є масові соціально-економічні явища та процеси будь-якої природи, зокрема, економічної. Предметом навчальної дисципліни є кількісний бік соціально-економічних явищ та процесів на макро-, мезо- та мікрорівнях, який вивчається у взаємозв’язку з їх якісною стороною. Метою викладання даної навчальної дисципліни є поглиблення теоретичних знань, прикладних вмінь і навичок щодо формування інформаційного забезпечення статистичного дослідження соціально-економічних явищ та процесів та використання статистичних методів аналізу й прогнозування варіаційних і динамічних рядів.
Keywords: робоча програма; міжнародні статистичні організації; історія статистики; перевірка статистичних гіпотез; метод аналітичних групувань; регресійний аналіз взаємозв'язку; методи оцінювання стохастичного зв'язку; аналіз тенденцій розвитку; кореляція динамічних рядів; динамічний індексний аналіз; просторовий індексний аналіз