Фосфати Zn²⁺, Cu²⁺ як бактерицидні наповнювачі склоемалевих покриттів - Саввова, Оксана Вікторівна; Брагіна, Людмила Лазарівна; Васютін, Ф. А.; Соболь, Н. П.; Шалигіна, Оксана Володимирівна; Покроєва, Яна Олександрівна (НТУ "ХПІ", 2007)
В статті розглянуто перспективність використання фосфатів Zn²⁺, Cu²⁺ як бактерицидних наповнювачів склоемалевих покриттів. Описано синтез дифосфатів Zn²⁺, Cu²⁺ та дослідено їх склад з використанням диференціально-термічного та рентгенофазового аналізу. Вивчено впливу термообробки на характер фазових перетворень фосфатів при формуванні антибактеріальних склопокриттів.

In papers are observed perspectivity of use of phosphate Zn2+, Cu2+ as bactericidal fillers enamels coating. The synthesis of diphosphates Zn2 + is presented, Cu2+ and is investigated their composition with use differential-thermal and X-ray analysis. Agency of heat treatment on character of phase transformations of phosphate is studied at formation antibacterial glass coating.
Keywords: покриття антибактеріальні; осадження хімічне; обробка термічна