About stability of the movement of the refueling vehicle equiped with digital system of brake forces distribution during the emergency braking - Aleksandrov, Ye. Ye.; Aleksandrova, T. Ye.; Morhun, Ya. Yu. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
The impact of enforced oscillations of the free surface of fuel in the car tank on the stability area of a closed digital brake force distribution system is considered. The object of the study is the process of stabilized movement of the tanker during the emergency braking. The subject of the study is a large tanker with a gross weight (3-3.5) *104 kg, equipped with a tank with a volume of (17-20) m3 and a system of direction stability. The goal of the work is investigation of the impact of transported fuel fluctuations on the stability of the refueling vehicle during the emergency braking and introducing of methods for selecting values of variable parameters of the electronic brake force distribution system to minimize it. Conclusion. Considering the oscillations of the free surface of the liquid in the mathematical model of disturbed movement of a closed system of stability significantly reduces the stability area of the system in the low frequency range due to the loop, the size and position of which depend on the filling level of the tank. Need to choose an envelope loop that according to different levels of tank filling.

Розглядається вплив вимушених коливань вільної поверхні палива в цистерні автомобіля-паливозаправника на область стійкості замкненої цифрової системи розподілу гальмівних зусиль. Об’єктом дослідження являється процес стабілізованого руху автомобіля-паливозаправника в режимі термінового (екстреного) гальмування. Предметом дослідження являється великогабаритний автомобіль-паливозаправник повною масою (3-3,5)*104 кг, оснащений цистерною об’ємом (17-20) м3 та системою курсової стійкості. Метою роботи є дослідження впливу коливань транспортуємого палива на стійкість руху автомобіля-паливозаправника в режимі термінового(екстреного) гальмування і запровадження методики вибору значень варійованих параметрів електронної системи розподілу гальмівних зусиль для його мінімізації. Висновки. Урахування коливань вільної поверхні рідини в математичній моделі збуреного руху замкненої системи курсової стійкості значно зменшує область стійкості системи в діапазоні низьких частот за рахунок петлі, розмір і положення якої залежать від рівня заповнення цистерни у якості нижньої межі області стійкості замкненої системи курсової стійкості автомобіля-паливозаправника слід обирати огинаючу петлю, що відповідає різним рівням заповнення цистерн.
Про стійкість руху автомобіля – паливозаправника з цифровою системою розподілу гальмівних зусиль в режимі екстреного гальмування
Keywords: refueling vehicle; system of brake forces distribution; stability area; variable parameters of system; варійовані параметри системи; коливання; гальмування