Аналіз фонокардіографічних даних за допомогою вейвлет-перетворень - Давиденко, Олександр Петрович; Мішина, Світлана Володимирівна (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті розглянуті недоліки перетворення Фур'є при обробці фонокардіографічних даних. У зв'язку з нестаціонарністю акустичного сигналу серця пропонується використання вейвлет-перетворень. Обговорюється проблема вибору оптимальної вейвлет-функції для аналізу ФКГ. Пропонується використання пакету LabView у якості програмного забезпечення. Наведені результати досліджень на прикладі ФКГ здорового та хворого серця. Застосування ВП збільшує кількість діагностично важливої інформації, виявляючи ті особливості сигналів, які не можуть бути зареєстровані такими методами, як аускультація і фонокардіографія.

In the article the shortcomings of the Fourier transform in the processing of PCG data. Due to the acoustic heart signal nonstationarity proposed to use wavelet transforms. The problem of choosing the optimal wavelet functions for the analysis of PCG is discussed. It elected for reasons of similarity with the basic tones PCG signal for correct and objective analysis of PCG signals. The using LabView programming tool set as software is suggested. The results of studies on the example of PCG of healthy and sick heart is presented. The using wavelet transforms is increases a quantity of important diagnostic information by detecting those features of signal which cannot be reported by methods such as auscultation and phonocardiography.
The analysis of PCG data using wavelet transforms
Keywords: фонокардіограма; сигнал нестаціонарний; перетворення Фур'є; скалограма; phonocardiogram; phonocardiography; nonstationary signal; Fourier transform; scalogram