Перенос энергии в слабоионизированной плазме на высотах мезосферы - Розуменко, В. Т.; Харитонова, С. В. (НТУ "ХПИ", 2010)
Проведено вивід та аналіз рівняння переносу енергії електронів у D-області іоносфери за наявності потужних мезосферних електричних полів, беручи за основу 13-моментну систему рівнянь переносу.

Based on the 13-moment transport equation system, the derivation of an electron energy transport equation in the D-region ionospheric plasma in large mesospheric electric fields is presented.
Keywords: ионосферные исследования; уравнение переноса энергии; область мезосферы; процессы соударений; эффективная частота соударений; низкоэнергичные электроны