Дитячі літні та лікувальні колонії в Україні (1880-і рр. – початок ХХ ст.) - Кравченко, О. В. (НТУ "ХПІ", 2012)
Стаття присвячена вивченню історичного досвіду діяльності дитячих літніх колоній та санаторних станцій в Україні. Оздоровчі та лікувальні заклади відкривались переважно доброчинними товариствами для найбідніших дітей шкільного віку та діяли впродовж літніх місяців.

The article deals with the study of historical activity experience of the children summer colonies and sanatorium stations in Ukraine. The health-improving and medical establishments were opened mainly by charitable foundations for the poorest children of the school-age. These establishments worked during summer months.
Keywords: санаторні станції; оздоровчі заклади; лікувальні заклади; діти шкільного віку