Вплив кристалізаційної здатності стекол системи Na₂O–СaO–ZnO–TiO₂–Al₂O₃–P₂O₅–B₂O₃–SiO₂ на їх ТКЛР - Саввова, Оксана Вікторівна; Бабіч, Олена Вікторівна; Пантус, Д. Є.; Шадріна, Галина Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2010)
В статті досліджено вплив кристалізаційної здатності стекол системи Na₂O–СaO–ZnO–TiO₂– Al₂O₃–P₂O₅–B₂O₃–SiO₂ на їх ТКЛР. Визначено, що для забезпечення високих експлуатаційних характеристик покривних склоемалей необхідною умовою є забезпечення їх ТКЛР в межах 100-125∙10⁻⁷ град⁻¹, зокрема, за рахунок кристалізації фосфатів кальцію та титанатів цинку.

The influence of crystallization ability on CTE of glasses in system Na₂O–СaO–ZnO–TiO₂–Al₂O₃–P₂O₅–B₂O₃–SiO₂ were researched. It was determined that the essential condition to the provision of high performance properties of cover enamels a necessary condition is their maintenance CTE within 100-125∙10⁻⁷ °С⁻¹ in particular, at the expense of calcium phosphates and aluminium titanates crystallisation.
Keywords: склоемалеві покриття; склокристалічні матеріали; фосфати кальцію; титанати цинку; ситали; емалювання