Релевантність освіти: "кліпове мислення" - Книш, Інна Василівна (Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, 2022)
З’ясовано передумови виникнення кліповості: прискорення темпів життя, розробка, впровадження, поширення ІКТ, постійне зростання вимог щодо актуальності та швидкості надходження, використання, зберігання, засвоєння та утилізації інформації, урізноманітнення і збільшення багатовимірності, віртуальності та доступу до інформації, багатозадачність, комерціалізація ЗМІ, активізація спілкування у соціальних мережах тощо. Зроблено аналіз визначень «кліп» і «бліп» та запропоновано їх вважати як синоніми. Виявлено негативні (втрата бажання пізнавати нове; фрагментарність, невідповідність стилю мислення способові життя; непослідовність та неадекватність у прийнятті рішень; зниження рефлексії; піддатливість до маніпулювань і впливів; зниження здатності до аналізу і синтезу; антиінтелектуалізм і плагіат; масова неосвіченість молоді та феномен гордовитої захопленості власним неуцтвом; абсолютна переконаність у своїй правоті; «віртуальна наркоманія» й Internet-адикція; відсутність раціональних засад і чіткої логіки, поспішність у висновках, формування мозаїчності, роздробленості та фрагментарності сприйняття і вражень; порушення та заперечення будь-яких правил і норм; мовний мінімалізм тощо) та позитивні (розвиває креативні здібності; сприяє формуванню захисної реакції організму на перевантаження інформацією; є однією з форм взаємовідносин людини з інформацією; надає гносеологічній складовій діяльності людини динамізму та відкриває для неї нові перспективи; уможливлює багатоплановість, багатоваріантність, багатовимірність, багатозадачність тощо, зумовлює неоднозначність підходів, породжує інформаційно адаптовану особистість; поповнює мову новими словами та виразами; сприяє мобільності та комунікабельності, розширює свободу вибору, незалежність людини тощо) риси кліповості. Зазначено, що захоплення ІКТ призводить до депресії, суїциду, порушення сну, а також кібербулінгу. Констатовано, що покоління iGen: почувають себе нещасними, самотніми, не дорослішають, не ходять на побачення, менш сексуально активні, не водять автомобілів, не працюють тощо. Проаналізовано «кліповий» тип свідомості та мислення у зіставленні з нормою, аномією і геніальністю. Наголошено, що для сучасного суспільства «кліповість» є нормою і проявом геніальності, тому що Учні (Студенти) та Вчителі (Викладачі) зацікавлені у постійних змінах, швидко реагують на вимоги ринку праці, а також розробку й упровадження інновацій, коли переважає інформація.

The prerequisites for the emergence of clipness are clarified: acceleration of the pace of life, development, implementation, spread of ICT, constant growth of requirements for the relevance and speed of receiving, use, storage, assimilation and disposal of information, diversification and increase of multidimensionality, virtuality and access to information, multitasking, commercialization of mass media, activation of communication in social networks, etc. An analysis of the definitions of “clip” and “blip” was conducted and it was proposed to consider them as synonyms. The negative (loss of desire to learn new things; fragmentation, inconsistency of thinking style and way of life; inconsistency and inadequacy in decision-making; reduced reflection; susceptibility to manipulation and influences; reduced ability to analyze and synthesize; anti-intellectualism and plagiarism; mass ignorance of young people and the phenomenon of proud enthusiasm by one’s own ignorance; absolute conviction of one’s rightness; “virtual drug addiction” and Internet addiction; lack of rational principles and clear logic, haste in conclusions, formation of mosaicism, and fragmentation of perception and impressions; violation and denial of any rules and norms; language minimalism, etc.) and positive (develops creative abilities; contributes to the formation of the body’s protective reaction to information overload; is one of the forms of human-information relations; gives dynamism to the epistemological component of human activity and opens up new perspectives for it; enables multifaceted, multivariate, multidimensionality, multitasking, etc., causes an ambiguity of approaches, gives rise to an informationally adapted personality; replenishes the language with new words and expressions; promotes mobility and sociability, expands freedom of choice, independence of a person, etc.) features of clipness. It is noted that ICT addiction leads to depression, suicide, sleep disorders, and cyberbullying. The iGen has been found to: feel unhappy, lonely, not growing up, not dating, less sexually active, not driving, not working, etc. The “clip” type of consciousness and thinking is analyzed compared to the norm, anomie and genius. It is emphasized that for modern society, “clipness” is the norm and a manifestation of genius, because Learners (Students) and Teachers are interested in constant changes, quickly react to the demands of the labor market, as well as development and implementation of innovations when information prevails.
Relevance of education: "clip thinking"
Keywords: "кліповість"; освіта; ІКТ; "бліп-культура"; "кліпова" свідомість; "кліпове" мислення; "кліп"; "бліп"; зеппінг; норма; аномія; геніальність; "clipness"; education; ICT; "blip culture"; "clip" consciousness; "clip" thinking; "clip"; "blip"; zapping; norm; anomie; genius