Дослідження впливу іонів важких металів у складі склокомпозиціних покриттів на патогенні мікроорганізми - Саввова, Оксана Вікторівна; Фесенко, Олексій Ігорович (НТУ "ХПІ", 2017)
Проаналізовано механізм дії іонів важких металів як денатурируючих агентів в аспекті екологічної безпеки навколишнього середовища. Обґрунтовано вибір важких металів, у складі склокомпозиційних покриттів, для біоцидного захисту сталевих панелей в місцях громадського користування від патогенних мікроорганізмів та зменшення навантаження на навколишнє середовище. Підтверджена ефективність використання катіонів цинку, купруму і кальцію та аніонів фосфатів та титанатів при одержанні антимікробних склокомпозиційних покриттів з урахуванням їх токсичності. Встановлено, що використання як біоцидів іонів важких металів в технології емалювання відповідає нагальним вимогам екологічної безпеки в умовах захисту від патогенних мікроорганізмів.

Mechanism of action of heavy metal ions as denaturing agents in the aspect of environmental safety was analyzed. Selection of heavy metals, in the composition of glass composite coatings, for biocidal protection of steel panels in public places from pathogenic microorganisms and reduction of the environmental load was justified. The effectiveness of the use of cations of zinc, copper and calcium and anions of phosphates and titanates in the preparation of antimicrobial compositional coatings, taking into account their toxicity, was confirmed. That the use of heavy metal ions as biocides in enamelling technology meets the essential requirements of environmental safety in conditions of protection from pathogenic microorganisms has been established.
Investigation of the effect of heavy metal ions in the composition of glass-composite coatings on pathogenic microorganisms
Keywords: важкі метали; денатуруючі агенти; склокомпозиційні покриття; патогенні мікроорганізми; екологічна безпека; heavy metals; denaturing agents; glass composite coatings; pathogenic microorganisms; environmental safety