Штрихи до доцільності нового формату визначення рівня електроенергоефективності промислових підприємств - Сінчук, Олег Миколайович; Сінчук, Ігор Олегович; Барановська, Міла Леонідівна; Яловий, Олександр Романович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті в узагальненому виді наведені основні проблеми стану в сьогоденні електроенергетики держави та систем електропостачання промислових підприємств зокрема. Підтверджено, в рамочному варіанті, позитиви розбудови сучасних систем електропостачання енергоенергетичних спрямувань для масштабів енергоємних підприємств. Приведено авторське бачення того, що визначення очікуваних рівнів електроенергоефективності таких варіантів електроенергетичних структур на основі існуючих канонізованих визначень цього показника не може бути коректним. Обґрунтовано, що для пошуку дієвого-усучасненого варіанту визначення показника енергоефективності взагалі та електроенергоефективності зокрема, потрібен новий формат, для розробки якого потрібна відповідна наукова дискусія. Стверджується, що невизначеність в оцінюванні показника енергоефективності в сучасних умовах розвитку нових форматів енергопостачання не є лише недостатньою некоректністю, в рівні його значення, а являє собою певну перешкоду в розвитку нових сучасних електроенергетичних систем промислових виробництв.

The article in a generalized form presents the main problems of the state in the present electric power industry of the state and power supply systems of industrial enterprises in particular. Confirmed, in the frame version, the positive development of modern power supply systems for energyintensive enterprises. The author's vision is given that the determination of the expected levels of electric power efficiency of such variants of electric power structures on the basis of existing canonized definitions of this indicator cannot be correct. It has been substantiated that in order to find an effective and modernized option for determining the indicator of energy efficiency in general and electricity efficiency in particular, a new format is needed, the development of which requires an appropriate scientific discussion. It is argued that the uncertainty in assessing the energy efficiency indicator in modern conditions of development of new formats of energy supply is not only insufficient incompetence, in the level of its value, but represents a certain obstacle in the development of new modern electric power systems of industrial production.
Strokes to expediency of the new format of determination of the level of electric power efficiency of industrial enterprises
Keywords: електроенергетика; електроенергоефективність; системи електропостачання; промислові підприємства; показники енергоефективності; power supply systems; energy efficiency; electricity efficiency; industrial enterprises