Вибір іонної системи для фторидно-оксидного розплаву - Брем, В. В.; Кожухар, В. Я.; Дмитренко, І. В.; Буга, С. П. (НТУ "ХПІ", 2012)
Здійснено застосування іонної теорії розчинів з довільним числом катіонів і аніонів до фторидно-оксидних розплавів. Отримано рівняння для розрахунку розчинності водню в розплавах на основі систем CaF₂ - CaO, CaF₂ - CaO - SiO₂, CaF₂ - CaO - Al₂O₃ і CaF₂ - CaO - SiO₂ - Al₂O₃. Вони виражають залежність іонної частки іонів Н⁺ від Р Н₂О у рівноважній газовій фазі над розплавами й від складу розплаву. Складено загальне рівняння розчинності водню у фторидно-оксидних розплавах.

Accomplished application of ionic theory of solutions with an arbitrary number of cations and anions to fluoride-oxide melts. Obtained equations for the calculation of solubility of hydrogen in melts on the basis of systems of CaF₂ – CaO, CaF₂ – CaO – SiO₂, CaF₂ – CaO – Al₂O₃ and CaF₂ – CaO – SiO₂ – Al₂O₃. They express the dependence of the ion particles ions Н⁺ of Р Н₂О in the equilibrium gas-phase over the melts from composition of the melt. Be a general equation of the solubility of hydrogen in fluoride-oxide melts.
Keywords: розчин; катіони; аніони; водень; розчинність; фаза газова