Процес регенерації каталізатора парофазного окиснення метанолу. Особливості вилучення срібла - Бутенко, Анатолій Миколайович; Лобойко, Вячеслав Олексійович; Русінов, Олександр Іванович; Гуріна, Галина Іванівна (Союз хіміків України, 2013)
Представлені результати досліджень щодо визначення швидкості накопичення відкладень коксу на поверхні каталізатора СНП-40 у процесі його промислової експлуатації. Вперше наведено їх графічну та математичну залежність від терміну експлуатації. Встановлений відсоток зниження активності срібного каталізатора за рахунок навуглецювання. Запропонований новий метод одночасного вилучення продуктів ущільнення та срібла з відпрацьованого каталізатора СНП-40 нітратною кислотою в присутності озону. Показано, що запропонований метод дозволяє проводити регенерацію відпрацьованого срібного каталізатора без його руйнації за досить низької температури і більш ніж утричі скороченого терміну обробки
Keywords: кольорові метали; каталізатори СНП; продукти ущільнення; формальдегід; благородні метали; срібний каталізатор