Товариства виправних притулків для неповнолітніх в Україні (друга половина XIX – початок XX ст.) - Кравченко, О. В. (НТУ "ХПІ", 2011)
Проблема піклування над малолітніми злочинцями стала однією з ключових для держави й громадськості у другій половині ХІХ ст. У статті аналізується процес створення та діяльності товариств виправних притулків для неповнолітніх на території українських губерній у складі Російської імперії.

The problem of the solicitude to juvenile offenders has become one of the most important for the country and publicity in the second half of the 19-th century. The article analyzes the process of formation and activity of the penitentiaries for juveniles in the Ukrainian province under the Russian Empire.
Keywords: Російська імперія; злочинці малолітні; історіографія; колонія; заклад виховно-виправний