Покращення динамічних характеристик пропорціонального гідророзподільника - Черкашенко, Михайло Володимирович; Гасюк, Олександр Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Запропоновані основні фактори, що впливають на динаміку пропорційного розподільника, є маса рухомих елементів (золотника), сила пружин, демпфувальні властивості робочої рідини, нелінійності магнітного поля електромагніта, а також втрати енергії на тертя. Зменшення інерційності рухомих частин, оптимізація геометрії проточних каналів, удосконалення системи керування електромагнітом та застосування сучасних сенсорних технологій дозволяють досягти значного покращення динамічних властивостей. Особливу увагу дослідників привертають електрогідравлічні пропорційні розподільники, у яких електронна частина (датчики, підсилювачі, мікроконтролери) взаємодіє з гідравлічною частиною, забезпечуючи замкнений контур керування. Такі системи дають змогу автоматично компенсувати похибки, викликані нелінійністю чи зміною температури, і забезпечують високоточне регулювання параметрів у реальному часі. Використання цифрових контролерів, ПІД-регуляторів або нечіткої логіки (fuzzy control) створює можливості для подальшого вдосконалення динаміки системи. Однак, навіть при застосуванні сучасних методів керування залишається низка проблем, пов'язаних із фізичними обмеженнями самої гідромеханічної системи. До них належать інерційність потоку робочої рідини, гідравлічні втрати, наявність повітря у рідині, мікрокавітаційні процеси, які знижують ефективність передачі енергії. Тому актуальним напрямом є комплексний підхід до підвищення динамічних характеристик – як на рівні конструкції, так і на рівні математичного моделювання та керування. Комплексне вирішення цієї проблеми потребує поєднання експериментальних досліджень, комп'ютерного моделювання та оптимізаційних методів аналізу, а також розробці методів адаптивного керування, які дозволяють покращити показники швидкодії та точності.

Improvement of the dynamic characteristics of a proportional hydraulic distributorThe main factors affecting the dynamics of a proportional distributor are the mass of moving elements (spool), spring force, damping properties of the working fluid, nonlinearities of the electromagnetic field, and energy losses due to friction. Reducing the inertia of moving parts, optimising the geometry of flow channels, improving the electromagnet control system, and using modern sensor technologies can significantly improve dynamic properties. Researchers are particularly interested in electrohydraulic proportional valves, in which the electronic part (sensors, amplifiers, microcontrollers) interacts with the hydraulic part, providing a closed control loop. Such systems allow automatic compensation for errors caused by non-linearity or temperature changes and provide high-precision real-time parameter control. The use of digital controllers, PID controllers or fuzzy logic creates opportunities for further improvement of system dynamics. However, even with the use of modern control methods, a number of problems remain related to the physical limitations of the hydromechanical system itself. These include the inertia of the working fluid flow, hydraulic losses, the presence of air in the fluid, and microcavitation processes that reduce the efficiency of energy transfer. Therefore, a comprehensive approach to improving dynamic characteristics is a relevant direction, both at the design level and at the level of mathematical modelling and control. A comprehensive solution to this problem requires a combination of experimental research, computer modelling and optimisation analysis methods, as well as the development of adaptive control methods that improve performance and accuracy.
Improvement of the dynamic characteristics of a proportional hydraulic distributor
Keywords: пропорційний гідророзподільник; динамічні характеристики; математична модель; перехідні процеси; точність позиціювання; позиційний гідропневмопривід; proportional hydraulic distributor; dynamic characteristics; mathematical model; transient processes; positioning accuracy; positional hydraulic-pneumatic drive