Діагностування вторинних джерел електроживлення засобів зв'язку - Сакович, Лев Миколайович; Криховецький, Георгій Яремович; Мирошниченко, Юрій Володимирович; Ігнатенко, Іван Григорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
У статті розглядається підхід до технічного діагностування вторинних джерел електроживлення засобів зв’язку. Діагностування здійснюється під час поточного ремонту. При цьому враховуються особливості об’єкту діагностування, що впливають на процес пошуку дефектів. Мета статті – аналіз можливих варіантів розробки діагностичного забезпечення вторинних джерел електроживлення. При цьому враховується метрологічна надійність засобів вимірювальної техніки. Також розраховується ймовірність правильної постановки діагнозу під час пошуку дефектів при поточному ремонті. Обґрунтовуються практично реалізуємі рекомендації щодо забезпечення необхідних значень показників ремонтопридатності засобів зв’язку. Показана можливість і доцільність використання ефективних методів діагносту вання вторинних джерел електроживлення засобів зв’язку, які розглядають джерела як багатовихідні об’єкти. Це дозволяє під час проєктування врахувати вимоги щодо ремонтопридатності виробу. При поточному ремонті мінімізується час пошуку дефектів. Це здійснюється за рахунок раціонального вибору діагностичних процедур. При виборі враховуються конструктивні особливості і умови відновлення працездатності. Запропонована блок-схема алгоритму вибору варіанту діагностування, що мінімізує середній час відновлення об’єкту. Приведений конкретний приклад використання отриманих результатів при розробці умовного алгоритму діагностування блоку електроживлення збуджувача і радіоприймача радіостанції середньої потужності. Отримані результати доцільно використовувати при розробці діагностичного забезпечення перспективних засобів зв’язку або удосконалення існуючих засобів зв’язку без додаткових витрат.

The article discusses an approach to technical diagnostics of secondary power supplies for communication facilities. Diagnostics is carried out during the current repair. This takes into account the features of the object being diagnosed, which affect the process of searching for defects. The purpose of the article is to analyze possible options for the development of diagnostic support for secondary power supplies. This takes into account the metrological reliability of measuring equipment. The probability of correct diagnosis is also calculated when searching for defects during routine repairs. Practically implem ented recommendations for ensuring the required values of the indicators of the maintainability of communication facilities are substantiated. The possibility and expediency of using effective methods for diagnostics of secondary power supplies of communication facilities, which consider the sources as objects with many inputs, are shown. This allows the design to take into account the requirements for the maintainability of the product. During routine repairs, the time needed to search for defects is minimized. This is done through a rational choice of diagnostic procedures. When choosing, design features and conditions for restoring performance are taken into account. The proposed block diagram of the algorithm for choosing a diagnostic option minimizes the average recovery time of an object. A specific example of using the results obtained in the development of a conditional diagnostic algorithm for the power supply unit of the exciter and the radio receiver of an average power radio station is given. It is advisable to use the results obtained in the development of diagnostic support for promising communication facilities or in the improvement of existing communication facilities without additional costs.
Diagnostics of secondary power supplies means of communication
Keywords: вторинні джерела електроживлення; secondary power supplies