Використання нечіткої логіки для контролю точності та підвищення якості продукції - Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Безбородий, Є. А. (ВКФ "Фавор", 2018)
Розглянуто вирішення науково-практичного завдання контролю точності параметрів технологічного процесу виготовлення кефіру та підвищення його якості за допомогою створення евристичного аналізатора на базі інтерфейсу користувача системи fuzzy logic. Проаналізовано фактори, що впливають на точність роботи цифрового вимірювача, доведено можливість застосування апарату fuzzy logic для визначення таких параметрів технологічного процесу, які забезпечують максимальну якість продукції. Проведено комп’ютерне моделювання, яке підтвердило, що створення евристичного аналізатора для визначення якості кефіру доцільно та необхідно для того, щоби не допустити виробництва неякісної продукції через визначення етапу виробництва, на якому відбувається відхилення технології, та своєчасно усунути порушення.

The paper deals with the solution of the scientific and practical task of controlling the accuracy of the parameters of the process of making kefir and improving its quality by creating a heuristic analyzer based on the user interface of the fuzzy logic system. The factors influencing the accuracy of the operation of the digital meter are analyzed, the possibility of using the fuzzy logic apparatus has been proved to determine the parameters of the technological process that ensure the maximum quality of the product. Computer simulation was carried out, which confirmed that the creation of a heuristic analyzer for determining the quality of yogurt is appropriate and necessary in order to prevent the production of low-quality products through the definition of the stage of production on which there is a deviation of the technology and timely eliminate the violation.
Use of the Fuzzy-Logic for Control of Accuracy and Increase of Production Quality
Keywords: вимірювач; похибка; еврестичний аналізатор; контроль; meter; error; fuzzy-logic; heuristic analyzer; accuracy; control