Investigation of surface roughness characteristics of face milling - Nagy, Antal; Kundrak, Janos (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Surface quality and accuracy affect the integrity and lifetime of machine parts and the operational requirements of the structural (or assembly) units. These are the reasons that the expected surface roughness must be planned based on the operational requirements of the parts. The path of the tool edge, which is defined by the characteristics of the kinematics of face milling, makes the milled surface inhomogeneous, which means the roughness analysis in various directions gives different values. In this paper the effect of increasing the feed rate on surface roughness is investigated. This cutting data is chosen because increasing the feed rate is an effective way to increase productivity.

Якість і точність поверхні впливають на цілісність і термін служби деталей машин, а також на експлуатаційні вимоги конструкційних (або монтажних) вузлів. Це є причиною того, що очікувана шорсткість поверхні повинна бути запланована на основі експлуатаційних вимог до деталей. Шлях кромки інструменту, який визначається характеристиками кінематики торцевого фрезерування, робить фрезеровану поверхню неоднорідною, що означає, що аналіз шорсткості в різних напрямках дає різні значення. Досліджено вплив збільшення величини подачі на шорсткість поверхні. Ці дані для різання вибираються тому, що збільшення величини подачі є ефективним способом підвищення продуктивності. Виходячи з огляду літератури, здається, що факти, що впливають на шорсткість поверхні та інтенсивність деяких ефектів, оцінюються по-різному з точки зору різних умов різання (склад матеріалу заготовки, технологічні параметри). У цій роботі досліджено зміну параметрів шорсткості 2D та 3D поверхні як функція величини подачі симетричного торцевого фрезерування. Внаслідок значних змін глибини різання і величини подачі, характеристики поділу та деформації мікрочастин також змінюються. Для торцевого фрезерування необхідно враховувати, що шорсткість поверхні неоднорідна внаслідок особливостей руху крайки інструмента; отже, значення параметрів шорсткості відрізняються при вимірюванні і в різних напрямках і в площинах і різних поверхневих елементах. У цій статті було проведено симетричне фрезерування торця заготовки з нелегованої сталі, фрезерною головкою, обладнаною тільки однією прямокутною вставкою, де змінювалася подача на зуб, а глибина різання і швидкість різання зберігалися постійними. Шорсткість поверхні оброблених зразків вимірювали у трьох паралельних площинах, аналізували та оцінювали 2D та 3D значення параметрів.
Дослідження характеристик шорсткості поверхні при торцевому фрезеруванні
Keywords: cutting forces; depth of cut; cutting speed; rectangular inserts; сили різання; глибина різання; швидкість різання; прямокутні вставки