Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни "Виміри та моделювання глобального економічного розвитку" - Сергієнко, Олена Андріанівна; Лісна, Ірина Федорівна; Чернов, Олександр Олександрович; Кизлюк, Олександр Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В умовах глобалізації світова економіка стала більш взаємозалежною. Це підвищує важливість досліджень, які можуть оцінити економічні процеси, тренди та їхній вплив на національні та міжнародні ринки. Моделювання допомагає зрозуміти, як економіки різних країн взаємодіють між собою. Таким чином, дисципліна «Виміри та моделювання глобального економічного розвитку» є необхідною для підготовки спеціалістів, які здатні аналізувати складні глобальні процеси та знаходити ефективні рішення для економічного розвитку на різних рівнях. Однією з важливих форм організації навчального процесу здобувачів вищої освіти є самостійна робота, в рамках якої заплановані завдання виконуються самостійно під методичним керівництвом викладача. У ході самостійної роботи здобувач має перетворитися на активного учасника навчального процесу, навчитися свідомо ставитися до оволодіння теоретичними і практичними знаннями, вільно орієнтуватися в інформаційному просторі, нести індивідуальну відповідальність за якість власної професійної підготовки. Самостійна робота включає: опрацювання лекційного матеріалу та рекомендованої літератури, підготовку до практичних і семінарських занять; поглиблене опрацювання окремих лекційних тем або питань; пошук та огляд літературних джерел за заданою проблематикою дисципліни; аналітичний розгляд наукових публікацій; контрольну перевірку здобувачами особистих знань за запитаннями для самодіагностики; систематизацію вивченого матеріалу з метою підготовки до поточного та підсумкового контролю. Матеріали методичних вказівок містять програму дисципліни, перелік теоретичних та практичних завдань самостійної роботи, питання для самоконтролю, що охоплюють основні аспекти дисципліни «Виміри та моделювання глобального економічного розвитку» — від загальних понять до практичних аспектів, допомагаючи перевірити знання та глибше зрозуміти структуру та значення процесу глобалізації. Структуру методичних вказівок до самостійної роботи побудовано зі збереженням принципу взаємозв'язку теоретичного обґрунтування і практичного застосування знань по навчальній дисципліні. З метою поглиблення розуміння теоретичних основ дисципліни та підвищення ефективності виконання практичних завдань, здобувачам рекомендовано відповідну науково-методичну і періодичну літературу.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; економіка; економічний розвиток; виміри економічного розвитку; моделювання глобального економічного розвитку