Україна у геополітичних проектах першої третини XX століття - Перевалова, Людмила Вікторівна; Окладна, Марина Георгіївна (НТУ "ХПІ", 2017)
У статті розглядаються геополітичні проекти видатних українських вчених М. С. Грушевського і С. Л. Рудницького, розкриваються їх погляди на майбутнє України, її місце у європейському просторі та роль у геополітичних процесах на початку ХХ століття. Автори на підставі наукових праць вчених аналізують їх концепції, щодо створення чорноморської федерації, головну роль в якої буде відігравати Україна. В цих геополітичних проектах вперше був виділений та осмислений чорноморський вектор діяльності незалежної української держави. У статті визначаються особливості обґрунтування чорноморської орієнтації України в працях М.Грушевського та С.Рудницького, порівнюються переваги доцільності цієї орієнтації для української держави.

The article deals with geopolitical projects of such prominent Ukrainian scholars as M. S. Hrushevsky and S. L. Rudnitsky, their views on the future of Ukraine, its place in the European space and its role in geopolitical processes in the early twentieth century are revealed., Basing upon the works of these scientists the authors analyse the conceptions of creating a Black Sea federation with the key role of Ukraine in it. In these geopolitical projects, for the first time, the Black Sea vector of the activity of an independent Ukrainian state was determined and reflected. The article defines the features of the justification of the Black Sea orientation of Ukraine in the works of M. Hrushevsky and S. Rudnitsky, comparing the advantages of the expediency of this orientation for the Ukrainian state.
Ukraine is in the geopolitical projects of the first third of the ХХ century
Keywords: суверенітет; незалежність; держава національна; федерація; автономія національно-територіальна; самоврядування місцеве; децентралізація; самовизначення; sovereignty; independence; national state; federation; national-territorial autonomy; local self-government; decentralization; self-determination