Вплив каталізатора на реакцію одержання алкілімідазолінів з ріпакової олії - Мельник, Анатолій Павлович; Крамарев, С. О. (НТУ "ХПІ", 2011)
Проведено дослідження по визначенню впливу каталізатору на реакцію амідування ріпакової олії 2-гідроксіетилетилендіаміном. Встановлено, що додавання кислотного каталізатору до реакційних мас зумовлює збільшення концентрації алкілімідазолінів. Показано, що найбільш ефективною концентрацією каталізатору є 5 %. Запропоновано механізм реакції отримання алкілімідазолінів.

A study to determine the influence of catalyst on the reaction of amidation of rapeseed oil by 2 hydroxyethylethylendiamine. Found that adding acidic catalyst to reaction mass causes an increase in concentration of alkylimidazolines. Shown that the most effective catalyst concentration is 5 %.The mechanism of imidazoline obtaining reaction has been proposed.
Keywords: амідування; кіслотний каталізатор; рослинні олії; народне господарство