Удосконалення силової витривалості військовослужбовців-танкістів – запорука успішного виконання завдань за призначенням - Бабич, М. О.; Большаков, Олександр Олександрович; Людовик, Т. В.; Ролюк, О. В.; Небожук, О. Р.; Ожаревський, В. А.; Гуртова, Т. В. (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2024)
У процесі професійної діяльності військовослужбовці танкових підрозділів відчувають навантаження переважно фізичного (силового) та психологічного характеру. Застосування фізичних вправ і проведення занять з військово-прикладних видів спорту є одним з ефективних шляхів розв’язання проблеми підготовки військовослужбовців, що дозволяє створювати максимальні фізичні і психічні навантаження. Предметом пильної уваги багатьох дослідників є проблема підвищення боєздатності військовослужбовців різних родів військ засобами фізичної підготовки, а також розвиток та удосконалення силової витривалості у процесі військово-професійної діяльності. На необхідності та ефективності проведення спеціальної фізичної підготовки військовослужбовців різних родів військ з використанням силових фізичних вправ зосереджує увагу ряд авторів, оскільки вона розширює діапазон функціональних резервів організму, у тому числі фізичних і спеціальних якостей військовослужбовців. Наукова стаття присвячена дослідженню та аналізу процесу активізації спеціальних засобів і методів фізичної підготовки з урахуванням специфіки діяльності військовослужбовців танкових спеціальностей; висвітлені основні результати дослідження щодо ефективності застосування статичних вправ для розвитку силової витривалості під час польових виходів та у процесі командно-штабних навчань.

In the course of their professional activities, military personnel of tank units experience stresses of a predominantly physical (strength) and psychological nature. The use of physical exercises and military applied sports is one of the most effective ways to solve the problem of training military personnel, which allows for maximum physical and mental stress. The subject of close attention of many researchers is the problem of increasing the combat capability of servicemen of various branches of the armed forces by means of physical training, as well as the development and improvement of power endurance in the process of military professional activity. A number of authors focus on the necessity and effectiveness of special physical training of servicemen of different branches of the armed forces with the use of power physical exercises, as it expands the range of functional reserves of the body, including physical and special qualities of servicemen. The scientific article is devoted to the study and analysis of the process of activation of special means and methods of physical training, taking into account the specifics of the activities of military personnel of tank specialties; the main results of the study on the effectiveness of the use of static exercises for the development of power endurance during field operations and in the process of command and staff exercises are highlighted.
Improving the strength endurance of tankers is the key to successful performance of assigned tasks
Keywords: фізична підготовка; навантаження; військова-професійна діяльність; військовослужбовці; силова витривалість; статичні вправи; війна; physical training; exercise; military professional activity; military personnel; strength endurance; static exercises; war