Стратегії управління клієнтською цінністю у стартапах в умовах високої динаміки ринку - Тонєва, Кристина Валеріївна; Швець, Анастасія Дмитрівна; Самусь, Павло Олегович (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
Стаття досліджує стратегії управління клієнтською цінністю (CVM), адаптовані для стартапів, що функціонують в умовах високої ринкової динаміки та обмежених ресурсів. Мета - систематизувати ефективні підходи до максимізації довгострокової цінності клієнтів (CLV) для забезпечення стійкого зростання стартапів. Актуальність зумовлена необхідністю переходу від короткострокових тактик залучення до стратегічного управління відносинами та цінністю клієнтської бази як ключового активу стартапу. Дослідження базується на аналізі й узагальненні наукової літератури з CRM, CLV, маркетингу стартапів та цифрових технологій. Використано системний і порівняльний аналіз різних CVM-стратегій (сегментація за цінністю, персоналізація, CXM, програми лояльності, омніканальність) та їх застосовності для стартапів. Проаналізовано роль аналітики даних і гнучких підходів у реалізації цих стратегій. Визначено ключові CVM-стратегії, адаптовані для стартапів: сегментація за CLV, персоналізація пропозицій, управління клієнтським досвідом, гнучкі програми лояльності, інтегрована омніканальна взаємодія та використання аналітики для прийняття рішень. Підкреслено важливість інтегрованого підходу та постійної адаптації стратегій до змін ринку. Запропоновано ключові показники ефективності (CLV, CLV/CAC, Retention Rate, Churn Rate, NPS, CSAT) для моніторингу результатів. Робота систематизує та адаптує стратегії управління клієнтською цінністю до специфічних умов стартапів, наголошуючи на важливості довгострокової перспективи, гнучкості та використання даних. Практична цінність полягає в наданні стартапам структурованого огляду ефективних CVM-стратегій і KPI для підвищення конкурентоспроможності та забезпечення стійкого зростання через фокус на цінності клієнтів. The artile explores customer value management (CVM) strategies tailored for startups operatig in conditins of high market dynamics and limited resources. The aim is to systematie effctie approaches to maximizing customer lifetie value (CLV) to ensure sustainable growth for startups. The relevance arises from the need to shif from short-term attactin tactis to strategic management of relatinships and the value of the customer base as a key asset of the startup. The research is based on the analysis and synthesis of scientii literature on CRM, CLV, startup marketig, and digital technologies. A systemic and comparatie analysis of various CVM strategies (value-based segmentatin, personalizatin, CXM, loyalty programs, and omnichannel strategies) and their applicability to startups has been used. The role of data analytis and agile approaches in implementig these strategies has been analyzed. Key CVM strategies adapted for startups have been identiid: segmentatin by CLV, personalizatin of offrs, customer experience management, agile loyalty programs, integrated omnichannel interactin, and the use of analytis for decision-making. The importance of an integrated approach and contiuous adaptatin of strategies to market changes is underlined. Key performance indicators (CLV, CLV/CAC, Retentin Rate, Churn Rate, NPS, CSAT) have been proposed for monitoring results. The artile systematies and adapts customer value management strategies to the specifi conditins of startups, emphasizing the importance of a long-term perspectie, flxibility, and the use of data. The practial value lies in providing startups with a structured overview of effctie CVM strategies and KPIs to enhance competiieness and ensure sustainable growth through a focus on customer value.
The strategies for managing customer value in startups in conditions of high market dynamics
Keywords: стартап; клієнтська цінність; CLV; управління взаємовідносинами з клієнтами (CRM); маркетингова стратегія; утримання клієнтів; лояльність клієнтів; клієнтський досвід; startup; customer value; CLV; customer relatinship management (CRM); marketig strategy; customer retentin; customer loyalty; customer experience