Методичні вказівки до лабораторної роботи "Вимірювання параметрів відхідних газів при випробуванні та експлуатації контактних апаратів" - Пересьолков, Олександр Романович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У сучасних умовах розвитку теплоенергетики важливе значення має ефективне використання теплотехнічного обладнання, зокрема контактних теплообмінних апаратів. Для роботи з відхідними газами застосовують різноманітні технологічні рішення з використанням контактних теплообмінних апаратів, які забезпечують ефективний теплообмін, очищення газів і відновлення теплової енергії. Одним із засобів економії енергії є рекуперація теплоти відхідних газів для подальшого її використання, наприклад, для підігріву повітря або води, що дає змогу знизити витрати органічного палива та підвищити ефективність теплоенергетичних установок. Контактні апарати «газ-рідина» використовують для охолодження газів перед очищенням, оскільки багато систем, такі як електрофільтри або скрубери, працюють у визначених температурних межах. Також поширені системи утилізації теплоти вторинних енергоресурсів для потреб опалення, технологічних процесів або виробництва електроенергії в парових турбінах. Очищення газів від шкідливих домішок, таких як тверді частинки, оксиди сірки, азоту та вуглецю, часто здійснюється за допомогою контактних апаратів, де газ взаємодіє з рідинами або хімічними реагентами.
Keywords: методичні вказівки; метод трубки Піто-Прандтля; температура; електрична енергія; гази; вимірювання; утилізація; шкідливі речовини