Прісс, О. П.2015-05-192015-05-192015Прісс О. П. Пружність та втрати маси під час зберігання огірків і кабачків / О. П. Прісс // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Темат. вип. : Нові рішення в сучасних технологіях. – Харків : НТУ "ХПІ". – 2015. – № 14 (1123). – С. 60-64.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/14765Досліджено динаміку пружності та природний убуток маси під час зберігання огірків та кабачків за використання теплової обробки антиоксидантними препаратами. Встановлено, що, незважаючи на видові та сортові особливості, теплова обробка гарбузових овочів антиоксидантами вірогідно інгібує процес зниження пружності при зберіганні. Бактерицидно антиоксидантний комплекс на основі хлорофіліпту, іонолу та лецетину зменшує середньодобову втрату маси огірків в 4,4…4,7 рази та кабачків в 3,0…3,5 рази, залежно від гібриду.Cucumber and zucchini fruits show high metabolic activity and transpiration rates, and are highly susceptible to mechanical damage during harvest and postharvest. Heat treatments with antioxidants apply for prolonged shelf life of zucchini and cucumbers fruits. In this study, the effect of heat treatment with antioxidants on firmness and weight loss of cucumber a nd zucchini were evaluated.ukогіркикабачкизберіганняекзогенні антиоксидантиприродна втрата масипружністьzucchinistorageexogenous antioxidantsweight lossfirmnessПружність та втрати маси під час зберігання огірків і кабачківFirmness and weight loss in stored cucumbers and zucchiniArticle