Структура ацилгліцеринів олії нових ліній насіння соняшнику насиченого типу

Ескіз

Дата

2013

ORCID

DOI

item.page.thesis.degree.name

item.page.thesis.degree.level

item.page.thesis.degree.discipline

item.page.thesis.degree.department

item.page.thesis.degree.grantor

item.page.thesis.degree.advisor

item.page.thesis.degree.committeeMember

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Технологический Центр
Украинский государственный университет железнодорожного транспорта

Анотація

Стаття присвячена дослідженню складу та структури ацилгліцеринів в олії нових ліній насіння соняшнику. Отримано дані щодо наявності в оліях 2-олеодінасичених ацилгліцеринів, що складають основу жирів кондитерських, кулінарних, хлібопекарських та для молочної промисловості. За результатами дослідження зразків нових ліній насіння соняшнику обрано сировину для подальших досліджень.
The article is dedicated to the study of the structure of acylglycerins in oil of new variety of sunflower seeds. To determine the structure of fats and oils of vegetable and animal origin is important because of direct connection of acyglycerins with physical characteristics and technological properties of oils and fats. We have studied three types of seed oil with high content of saturated fatty acids X 525 B, Mx, 53 Б, X 114 B, given by the Institute of Crop Production of V. Ja. Yuriev (Kharkiv). The aim of the study is to determine the structure of triacylglycerins of oil. To determine the structure of glycerines we selected the enzymatic hydrolysis method, based on the specific effect of pancreatic lipase. We have obtained the results of the study on the presence in the oils of 2-oleodysaturated acylglycerins that form the basis of confectionery, culinary, baking and dairy fats. The study of the samples of new sunflower varieties provided choice of raw materials (variety Mx 53 Б ) for further studies.

Опис

Ключові слова

соняшникова олія, ферментативний гідроліз, жирні кислоти, фракціювання, structure, acylglycerins, sunflower oil, new varieties of sunflower, enzymatic hydrolysis, fatty acids

Бібліографічний опис

Куниця К. В. Структура ацилгліцеринів олії нових ліній насіння соняшнику насиченого типу / К. В. Куниця, О. А. Литвиненко, Ф. Ф. Гладкий // Восточно-Европейский журнал передовых технологий = Eastern-European journal of enterprise technologies. – 2013. – Т. 2, № 6 (62). – С. 7-10.

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced