Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/57805
Title: Оцінювання якості ікри осетрових і білого амура на основі інформаційних і математичних моделей нечітких множин
Other Titles: Evaluation of quality of ices of asterium and white amuras based on informational and mathematical models of infant multiples
Authors: Тітова, Наталія Володимирівна
Павлов, Сергій Володимирович
Злепко, Сергій Макарович
Піротті, Євген Леонідович
Keywords: інформаційна технологія; підтримка прийняття рішень; ікра риб; етапи розведення; етапи вирощування; information technology; decision support; fish caviar; stages of breeding; stages of cultivation
Issue Date: 2018
Publisher: Хмельницький національний університет
Citation: Оцінювання якості ікри осетрових і білого амура на основі інформаційних і математичних моделей нечітких множин / Н. В. Тітова [та ін.] // Вісник Хмельницького національного університету. Технічні науки = Herald of Khmelnytskyi national university. Technical sciences. – 2018. – № 5 (265). – С. 146-153.
Abstract: В статті запропоновано новий метод раннього оцінювання якості продуктивності ікри лососевих та осетрових риб, створено інформаційно-структурну модель ПППР для підтримки прийняття рішень, наведено окремі біотехнічні етапи розведення та вирощування осетрових з різним ступенем детальності, формування структури маточних стад лососевих та осетрових, управління сезонністю їх розмноження за допомогою фотонних технологій обробки ікри лососевих та осетрових риб.
The sharp contraction of the number of mature producers in the Caspian Sea and the Azov Seas, despite the prohibition of specialized sturgeon fishing since 2000, has led to the need for the rapid formation of uterine herds. The necessity of research in this direction is explained by the fact that in the last two decades special research and experimental works have been carried out in Ukraine, Italy, the USA, France, Russia and analyzed and summarized the experience of commodity cultivation, formation and fish farming of various herds of various types of sturgeon, including passageways, significantly improved existing and developed new methods and technological methods for the cultivation of sturgeon fish. In addition, despite the intensive development of various forms of commercial sturgeon in Ukraine (including farmer), caviar from artificially created uterine herds is still produced only on an experimental scale. One of the reasons for this is the lack of up-to-date expert systems for assessing the reproductive quality of sturgeon caviar, which would significantly improve the efficiency of the formation and use of not only "dairy", but also tribal and collectible stock breeds of salmon and sturgeon. The development of a new rapid method of early evaluation of reproductive quality of salmon and sturgeon caviar and determining the stages of maturity of the gonads allows solving this problem. At the same time, the authors consider certain biotechnical stages of breeding and growing sturgeons with varying degrees of detail, the formation of the structure of the breeding stock of salmon and sturgeon, and the management of the seasonality of their reproduction with the help of photonic technologies for the processing of sturgeon caviar. The article proposes a new method for early evaluation of the quality of salmon and sturgeon caviar productivity, created an information and structural model of the PPPR to support decision-making; some biotechnical stages of breeding and sturgeon cultivation with different degrees of detail, formation of the structure of the stock breeds of salmon and sturgeon, the management of their seasonality reproduction with the help of photonic technologies for treating salmon and sturgeon caviar.
URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/57805
Appears in Collections:Кафедра "Комп'ютерна математика і аналіз даних"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
visnyk_KhNU_2018_5_Titova_Otsiniuvannia_iakosti.pdf876,32 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.